CineCrowd heeft in samenwerking met Cultuurfonds Almere Voor de Avond van de Almeerse film vier teams van Almeerse filmmakers geselecteerd die alleen een korte film mogen gaan maken.

 Floris Parlevliet beoordeelde onder andere de inzendingen: “In de selectie hebben we gelet op de professionaliteit van de makers en de diversiteit in plannen; met een actiefilm, komedie, drama en documentaire belooft de Avond van de Almeerse film een mooie weergave van Almeers filmtalent te worden!”

 Geselecteerde Filmmakers:

 DE LAATSTE KEER – een korte film van Iyobel Izhia

Iyobel Izhia is audiovisueel kunstenaar van Nederlandse komaf. Hij is vijf jaar actief als filmmaker en afgestudeerd aan de HKU. De laatste keer is een verhaal over twee jeugdvrienden actief in de georganiseerde misdaad. Tijdens een klus, het dumpen van een lijk in het bos, probeert de één zijn vriend te overtuigen om samen met het werk te stoppen. Maar krijgt hij zijn broeder zo ver? En is de klus wel wat het lijkt voor het duo?

 LONDO – een fictie film van Josscy van Aartsen

Josscy Vallazza Aartsen begon na zijn studie Film- en Televisiewetenschappen het productiebedrijf FilmToko, hier maakte hij regelmatig filmprojecten met een Indonesische link, zoals deze film. Zijn inzending voor de Avond van de Almeerse Film betreft het bovennatuurlijk drama LONDO. De makers willen met deze film bovennatuurlijke elementen inzetten om een lastig onderwerp toch te kunnen benaderen, zonder dat het een verwijzende vinger wordt.

 STRIPHELDENBUURT – een fictie film van Leon Jackson

Leon Jackson, de regisseur van de korte zwarte komedie studeerde in 2014 af als regisseur aan het Sint-Lucas in Brussel. Eerder maakte hij onder andere de films HET PACT en SINTE, SINTE MAARTEN. Voor de Avond van de Almeerse film diende hij STRIPHELDENBUURT in.

“Deze film gaat over twee mensen die hun echtelijk ongeluk afreageren op hun omgeving. Deze film is een maatschappelijk statement over Almere en de Almeerder, maar vooral ook een cultureel statement; dat wat in het reguliere filmmilieu niet kan, kan wel in Almere. Namelijk een film maken die grappig is, maar ook schuurt en klaagt”.

 BAKER BOYZ – een fictie film van Yorel Cairo en Tristan Wirabangsa

Tristan Wirabangsa onderneemt, adviseert en is aan het werk als Digital Content Producer voor zijn bedrijf BIGville Media. Samen met Yorel Cairo maken zij de korte film BAKER BOYZ onder het mediabedrijf Yorelution van Cairo. 

De film vertelt het verhaal over twee vrienden die een lucratief zaakje hebben lopen. Dit leidt echter tot grote problemen die een spannende actiekomedie film zullen opleveren. Cairo: “Met deze film willen we via een metafoor laten zien dat er geen korte wegen zijn, maar door hard werk je dromen kan waarmaken”.

Filmprijs DE GOUDEN WILG

Bovenstaande vier projecten zullen vanaf 1 augustus een maand lang hun project crowdfunden via CineCrowd. In september zullen de eerste draaidagen plaatsvinden en half december zullen de vier films in première gaan op de Avond van de Avond van de Almeerse Film. Hier wordt De Gouden Wilg uitgereikt, een nieuwe filmprijs speciaal voor de stad Almere. De prijs zal worden uitgereikt in twee categorieën: Beste Almeerse Film en Artistiek Meest Gedurfde Film. Aan De Gouden Wilg voor Beste Almeerse Film is een geldprijs verbonden van € 2.000,- en aan De Gouden Wilg voor Artistiek Meest Gedurfde Film € 500,-. Vanuit het Cultuurfonds Almere krijgt elk team € 2.500,- op voorwaarde dat zij via CineCrowd minimaal € 7.500,- crowdfunden. Door dit ‘matchingsprincipe’ willen CineCrowd en het Cultuurfonds Almere het cultureel ondernemerschap van lokale creatieven stimuleren en begeleiden.