'Avond' wordt 'Dag'

Wie is er nou nog een avond mens vandaag de dag? Overdag is eigenijk veel leuker dan in de avond!
We gaan feestelijk het nieuwe jaar in! We nodigen iedereen graag uit voor de publiekspremiere van de Avond van de Almeerse Film op 7 januari!

Tickets zullen binnenkort in de voorverkoop gaan. Voor maar €7,00 kan je vier prachtige films mét een drankje bewonderen!

**SAVE THE DATE**

UPDATE: Stripheldenbuurt

De deadline voor de oplevering van de projecten nadert en de filmmakers zijn enorm hard bezig met de edits. 

De makers van Stripheldenbuurt geven je alvast een exclusief kijkje achter de schermen om je warm te maken voor de publiekspremiere in De Nieuwe Bibliotheek van 7 januari.

Stripheldenbuurt gaat over een uitgeblust echtpaar wat hernieuwde passie vindt door het bevechten van een gezamenlijke vijand. Maar lossen ze hiermee ook hun eigen problemen op?

Striphelden_final versie 6.0.00_08_08_23.Still018.jpg

SAVE THE DATE: Publiekspremiere Avond van de Almeerse Film

SAVE THE DATE: Publiekspremiere Avond van de Almeerse Film

Met enorm veel vreugde nodigen we graag alle Almeerders (en natuurlijk ook niet Almeerders) uit voor de publiekspremière van de Avond van de Almeerse Film!

We gaan feestelijk het nieuwe jaar in, want op 7 januari zal de publiekspremière van de Avond van de Almeerse Film plaatsvinden. De publiekspremière zal plaatsvinden in De Nieuwe Bibliotheek, te (natuurlijk) Almere. 

Tickets zullen binnenkort in de voorverkoop gaan. Voor maar €7,00 kan je vier prachtige films mét een drankje bewonderen!

De films zijn druk bezig met de edits en zien er al Oscar-waardig uit! Save the date en don't be square. 

Hopelijk tot in het nieuwe jaar!

Meet the makers: YOREL CAIRO & TRISTAN WIRABANGSA

Meet the makers: YOREL CAIRO & TRISTAN WIRABANGSA

In de rubriek 'Meet the makers' stellen we de makers die mee doen met De Avond van de Almeerse Film aan jullie voor. Deze keer Yorel en Tristan die samen de film Baker Boyz maken. 

Waarom doen jullie mee met de Avond van de Almeerse Film? 

Het leek ons een erg leuk en uitdagend project om samen aan onze eerste gezamenlijke film te werken. 

Waar komt het idee vandaan? 

Het idee kwam van een sketch van Yorel, genaamd Baker Boy. De sketch sprak Tristan aan, voornamelijk de comedy gepaard met een ideologie waarin wij ons beiden in kunnen vinden. Voor je dromen gaan ongeacht wat er gebeurd. Hard werken wordt beloond. 
Inspiratie halen wij beiden uit onze dagelijks leven, maar ook uit films van Tarantino, of comedians als Kevin Hart. Daarnaast zijn wij beiden erg creatief bezig, en verhalen vertellen is een passie van ons. Dat motiveert ons om deze film te maken, maar ook het laten zien aan anderen die dezelfde dromen hebben, dat er mogelijkheden zijn om die waar te maken. 

Meer informatie over de crowdfunding van Baker Boys is te vinden op: 
https://cinecrowd.com/baker-boyz.

Meet the makers: Leon Jackson en Bram Koedam

Meet the makers: Leon Jackson en Bram Koedam

In de rubriek 'Meet the makers' stellen we de makers die mee doen met De Avond van de Almeerse Film aan jullie voor. Als eerste aan de beurt zijn Leon en Bram. Samen maken ze 'Stripheldenbuurt'. Wij stelden hen een aantal vragen. 

Waarom doen jullie mee aan de Avond van de Almeerse Film? 

Natuurlijk doen we mee met de Avond van de Almeerse Film voor de grotere glorie van onszelf en onze toekomstige projecten. Maar ook om de Almeerse cultuurindustrie op de kaart te zetten. Er worden een hoop interessante dingen gedaan in Almere, maar de buitenwereld weet daar nog onvoldoende van. En die cultuur wordt met dit festival alleen nog maar meer vergroot. Hoe fantastisch is het dat we dit jaar een Almeers filmfestival hebben?

Waar komt het idee vandaan? 

Wij verwonderen ons wel vaker over de boosheid en angsten van mensen, terwijl diezelfde mensen niet altijd lijken te weten waarom ze nu echt boos en/of bang zijn. Ligt dat aan de buitenwereld, of toch aan henzelf? Dat thema wilde we verkennen met deze film. Op een grappige en absurdistische manier. Onze hoofdpersonen Henk en Ingrid zijn grappige en sympathieke mensen, maar ze maken een grote fout in hoe ze hun problemen te lijf gaan.

Waarom willen jullie Stripheldenbuurt maken? 

Dit wordt absoluut geen moralistische film. Wij willen een lekker toegankelijke tragische komedie maken, met de nodige verrassende wendingen. Er worden fantastische films gemaakt in Nederland, maar toch roepen veel mensen dat ‘ze niet zo houden van Nederlandse films’. Dit publiek willen wij juist aanboren, door ze te vermaken, te verbazen en te verrassen. We maken het type film wat we zelf graag zouden willen zien. Films van professionele kwaliteit, maar met een inhoud die je nog niet gezien hebt.

Meer informatie over de crowdfunding vind je hier: https://cinecrowd.com/nl/stripheldenbuurt.

Selectie Almeerse filmmakers bekend!

CineCrowd heeft in samenwerking met Cultuurfonds Almere Voor de Avond van de Almeerse film vier teams van Almeerse filmmakers geselecteerd die alleen een korte film mogen gaan maken.

 Floris Parlevliet beoordeelde onder andere de inzendingen: “In de selectie hebben we gelet op de professionaliteit van de makers en de diversiteit in plannen; met een actiefilm, komedie, drama en documentaire belooft de Avond van de Almeerse film een mooie weergave van Almeers filmtalent te worden!”

 Geselecteerde Filmmakers:

 DE LAATSTE KEER – een korte film van Iyobel Izhia

Iyobel Izhia is audiovisueel kunstenaar van Nederlandse komaf. Hij is vijf jaar actief als filmmaker en afgestudeerd aan de HKU. De laatste keer is een verhaal over twee jeugdvrienden actief in de georganiseerde misdaad. Tijdens een klus, het dumpen van een lijk in het bos, probeert de één zijn vriend te overtuigen om samen met het werk te stoppen. Maar krijgt hij zijn broeder zo ver? En is de klus wel wat het lijkt voor het duo?

 LONDO – een fictie film van Josscy van Aartsen

Josscy Vallazza Aartsen begon na zijn studie Film- en Televisiewetenschappen het productiebedrijf FilmToko, hier maakte hij regelmatig filmprojecten met een Indonesische link, zoals deze film. Zijn inzending voor de Avond van de Almeerse Film betreft het bovennatuurlijk drama LONDO. De makers willen met deze film bovennatuurlijke elementen inzetten om een lastig onderwerp toch te kunnen benaderen, zonder dat het een verwijzende vinger wordt.

 STRIPHELDENBUURT – een fictie film van Leon Jackson

Leon Jackson, de regisseur van de korte zwarte komedie studeerde in 2014 af als regisseur aan het Sint-Lucas in Brussel. Eerder maakte hij onder andere de films HET PACT en SINTE, SINTE MAARTEN. Voor de Avond van de Almeerse film diende hij STRIPHELDENBUURT in.

“Deze film gaat over twee mensen die hun echtelijk ongeluk afreageren op hun omgeving. Deze film is een maatschappelijk statement over Almere en de Almeerder, maar vooral ook een cultureel statement; dat wat in het reguliere filmmilieu niet kan, kan wel in Almere. Namelijk een film maken die grappig is, maar ook schuurt en klaagt”.

 BAKER BOYZ – een fictie film van Yorel Cairo en Tristan Wirabangsa

Tristan Wirabangsa onderneemt, adviseert en is aan het werk als Digital Content Producer voor zijn bedrijf BIGville Media. Samen met Yorel Cairo maken zij de korte film BAKER BOYZ onder het mediabedrijf Yorelution van Cairo. 

De film vertelt het verhaal over twee vrienden die een lucratief zaakje hebben lopen. Dit leidt echter tot grote problemen die een spannende actiekomedie film zullen opleveren. Cairo: “Met deze film willen we via een metafoor laten zien dat er geen korte wegen zijn, maar door hard werk je dromen kan waarmaken”.

Filmprijs DE GOUDEN WILG

Bovenstaande vier projecten zullen vanaf 1 augustus een maand lang hun project crowdfunden via CineCrowd. In september zullen de eerste draaidagen plaatsvinden en half december zullen de vier films in première gaan op de Avond van de Avond van de Almeerse Film. Hier wordt De Gouden Wilg uitgereikt, een nieuwe filmprijs speciaal voor de stad Almere. De prijs zal worden uitgereikt in twee categorieën: Beste Almeerse Film en Artistiek Meest Gedurfde Film. Aan De Gouden Wilg voor Beste Almeerse Film is een geldprijs verbonden van € 2.000,- en aan De Gouden Wilg voor Artistiek Meest Gedurfde Film € 500,-. Vanuit het Cultuurfonds Almere krijgt elk team € 2.500,- op voorwaarde dat zij via CineCrowd minimaal € 7.500,- crowdfunden. Door dit ‘matchingsprincipe’ willen CineCrowd en het Cultuurfonds Almere het cultureel ondernemerschap van lokale creatieven stimuleren en begeleiden. 

Inschrijving geopend: De Avond van de Almeerse Film

Inschrijving geopend: De Avond van de Almeerse Film

ALMEERSE FILMMAKERS GEZOCHT VOOR AVOND VAN DE ALMEERSE FILM

CineCrowd organiseert met steun van het Cultuurfonds Almere “de Avond van de Almeerse Film”. Voor De Avond van de Almeerse Film worden vier teams van Almeerse filmmakers geselecteerd die alleen een korte film mogen maken. Vanuit het Cultuurfonds Almere krijgt elk team € 2.500,- op voorwaarde dat zij via CineCrowd minimaal € 7.500,- crowdfunden. Door dit ‘matchingsprincipe’ willen CineCrowd en het Cultuurfonds Almere het cultureel ondernemerschap van lokale creatieven stimuleren en begeleiden. Filmmakers kunnen zich vanaf nu inschrijven met hun filmplannen tot de deadline van 10 juli aanstaande. Een jury van filmprofessionals zal uit de inzendingen vier filmplannen selecteren.

Filmprijs DE GOUDEN WILG

De Gouden Wilg is een nieuwe filmprijs speciaal voor de stad Almere. De prijs wordt uitgereikt tijdens De Avond van de Almeerse Film. De Gouden Wilg zal worden uitgereikt in twee categorieën: Beste Almeerse Film en Artistiek Meest Gedurfde Film. Aan De Gouden Wilg voor Beste Almeerse Film is een geldprijs verbonden van € 2.000,- en aan De Gouden Wilg voor Artistiek Meest Gedurfde Film € 500,-. Door de organisatie van De Avond van de Almeerse Film en het uitreiken van De Gouden Wilg leveren CineCrowd en het Cultuurfonds Almere een bijdrage aan het ontwikkelen en stimuleren van Almeers filmtalent. Floris Parlevliet, artistiek leider van crowdfundingplatform CineCrowd, zelf afkomstig uit Almere: “We bieden hiermee filmmakers een podium, een relevant netwerk van professionals en een uitbreiding van hun trackrecord. Lokale filmmakers en makers van buiten Almere zullen hierdoor zien dat er films gemaakt kúnnen worden in Almere, dat er professionals zijn én dat er locaties en verhalen zijn waar Almere trots op kan zijn. Tegelijkertijd ontdekken inwoners van Almere dat er lokaal filmtalent is uit eigen stad, dat er een ontluikende filmsector is en dat Almere mogelijkheden biedt voor talent, dit alles vanuit een laagdrempelig en toegankelijk nieuw cultureel evenement in Almere.”

Waarom de wilg?

Bij de aanleg van dijken rondom Almere werd er gebruik gemaakt van wilgenmatten. Hierop werden de basaltstenen gelegd die de dijken zouden vormen. Wilgentakken werden verder als piketpalen gebruikt bij de dijkaanleg. Al vrij snel wisten de wilgen zich tussen de basaltstenen door een weg te banen en uit te groeien tot grote, volwassen wilgen. Voor ons staat de wilg dan ook symbool voor het begin van Almere; een echte pionier en een doorzetter.

Volgens de bomenhoroscoop is de wilg kunstzinnig aangelegd en houdt van het ‘mooie’ in het leven. In het wilgenkarakter zit steevast een artistieke inslag. De wilg is zowel een dromer, gevoelsmens als een rationeel denker. Zonder dromen kan een wilg niet leven. De wilg heeft een groot inlevingsvermogen en voelt zich overal thuis. Hij is eerlijk en rechtschapen en is niet bang om schijnbaar onoverkomelijke problemen aan te pakken. Hierbij neemt hij vaak onnodige risico’s maar als het er echt op aan komt, bewaart hij zijn kalmte. De wilg is ijverig, vol energie en doortastend. Het zijn karaktereigenschappen die nodig zijn om te pionieren en zeker ook van pas komen als filmmaker. Daarom heet de filmaward De Gouden Wilg. Meer informatie is te vinden op de website www.avondvandealmeersefilm.nl. 

MELD JE NU AAN!

ALMEERS FILM TALENT IN COMPETITIE

Cultuurfonds Almere en crowdfundingplatform CineCrowd zijn op zoek naar Almeers filmtalent! Met de filmwijk in het achterhoofd biedt de competitie makers uit Almere een podium. Aan de competitie is één voorwaarde verbonden: minimaal een van de makers (regisseur, scenarist of producent) woont in de Gemeente Almere. De geselecteerde films ontvangen €2500,- van Cultuurfonds Almere, mits zij voor €7500,- crowdfunden via CineCrowd. Ieder genre kan ingediend worden; documentaire, fictie of experimenteel.

 

De korte films die geselecteerd worden, zullen in december in première gaan tijdens de Avond van de Almeerse Film. Tijdens deze avond zal de jury een winnaar uitkiezen die de prijs ‘Almeers Film Talent 2016’ ontvangt, een prijs van €2000,-. Daarnaast wordt de ‘Pionier Award’ uitgereikt, een prijs van €500,- voor het artistiek meest gedurfde project.

Dien voor 20 juni je filmplannen in bij CineCrowd (almeersfilmtalent@cinecrowd.com) en maak kans op € 10.000,- (en wie weet meer!) om jouw film nog dit jaar te realiseren.